Святий Петро відкриває двері Небесного Царства ключами сильної віри – визнаючи Ісуса Христа Сином Бога. А відтак запрошує кожного з нас також увійти через ці відчинені двері, увірувати у Христа і визнати його своїм Спасителем. Даймо і ми сьогодні відповідь на це питання Ісуса, яке він поставив апостолу Петру: « Хто я для тебе?».

Роздуми владики Йосафата Мощича над Євангельським уривком Мт. 9:1-8

Скільки кожен з нас може налічити власних друзів, які у непрості моменти життя прийдуть нам на допомогу? Складно відповісти, це правда... Ми маємо по тисячі френдів у Фейсбуці. Але чи маємо чотирьох вірних друзів?

30 червня до Гошівського монастиря отців василіан із різних куточків України чисельно з’їхалися вірні – члени товариств Апостольства Матері Божої, покровительки доброї смерті. З Чернівців на зустріч поїхали 25  членів молитовної спільноти парафії Чернівецької катедри. Адміністратор храму отець Валерій Сиротюк вранці благословив делегатів з’їзду та передав  через куратора спільнотою Володимиру Йовик сердечне побажання організаторам молитви у Гошеві - наступний ювілейний з’їзд молільників про добру смерть, провести  перед Чудотворною іконою Матері Божої Чернівецької.

Чи ви коли-небудь проводили паралелі між сьогоднішнім святом - Різдвом Івана Хрестителя, і звичайним природнім явищем? Я якось над цим задумався і, виявилося, що можна побачити, як на природу накладається, так би мовити, релігійний зміст(або навіть навпаки - природа приготовляється до народження останнього пророка, за яким приходить Ісус Христос). 

 

Євангеліє від Матея 8, 28 – 9, 1.

«Ісус заходить у поганські міста, до людей язичників, які вирощують свиней. Можливо в тих сторонах жили і не віруючі  євреї, яких треба було навернути, опам’ятати. На цій дорозі, в поганські сторони, Ісуса зустрічають біснуваті. Ісус йде реставрувати Царство Боже, і на цій дорозі Йому зустрічаються люди, які подібні до тварин. Диявол забрав у цих людей образ Божий. Христос хоче цим людям повернути образ і подобу Божу, повернути синівство Боже, яке втратила людина через гріх. Втрата синівства одночасно означає сирітство Боже і причиною цього також є гріх. Хочу нагадати, що першим таким сиротою став ангел світла (Люцифер), який зрікся Бога, втратив синівство і став сиротою. На цій сьогоднішній дорозі Ісуса, біснуваті закидають Йому претензію, що не пройшла повнота часу (Кайрос) «…ти нас зарано прийшов мучити», проте, якщо ти прийшов, то повели нам вийти у свиней (тварин нечистих). Так і сталося…»