У неділю, 30 травня 2021 року, у м. Чернівці Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав звершив чин коронації чудотворної ікони Матері Божої «Надія безнадійних» і очолив Божественну Літургію з нагоди ювілею 200-ліття катедрального собору Успіння Пресвятої Богородиці.

 

У цей історичний для Чернівців день преосвященний владика Йосафат Мощич, єпископ Чернівецький, разом з чисельним духовенством, представниками інших церков та конфесій, міської та обласної влади, у присутності численних вірних процесійно зустріли Блаженнішого Святослава разом з архиєпископом і митрополитом Івано-Франківським Володимиром Війтишином. Урочисто вітали Главу УГКЦ діти, пари, що проходять передподружню катехизацію, а адміністратор катедри, о. Валерій Сиротюк вручив Патріарху ключ, котрий символічно відкриває «двері у третє століття нової історії катедрального собору Успіння Богородиці».

Відтак Блаженніший урочисто звершив чин коронації чудотворної ікони Матері Божої Чернівецької «Надія безнадійних» покладенням корон, які поблагословив Папа Римський Франциск, над ликами Ісуса та Марії, після чого очолив Божественну Літургію. 

У своїй проповіді Предстоятель пояснив глибину і зміст зустрічі Христа з самарянкою біля криниці Якова.

«Син Божий прийшов, щоб дати доступ до життя вічного, а не щоб лише напоїти водою, яка тамує тільки фізичну спрагу. Він починає говорити до жінки, щоб розтопити кам’яне людське серце. Внаслідок цього самарянка приносить до свого міста перший ковток живої води від криниці, якою є Ісус Христос. Усе місто виходить, щоб пережити особисту зустріч з Христом», – пояснив проповідник і додає – «Так важливо нам, християнам третього тисячоліття, почути дзюрчання струмочка, відкрити джерело благодаті Духа Святого в серці і житті», – переконаний Глава Церкви.

Сьогодні, каже Отець і Глава УГКЦ, чуємо дзюрчання криниці живої води в Чернівцях в особливий спосіб: «Про цей день будете розповідати своїм внукам і правнукам. Ми зійшлися сюди, щоб звершити унікальний обряд коронування ікони Діви Марії, яку народ назвав "Надія безнадійних".

«Якої нам іншої матері потрібно шукати, як не тієї, яка народила світові Божого Сина, через яку криниця живої води сама постукала до наших сердець. Христос сам приходить і шукає спраглу людину, її віднаходить, тамує спрагу, обдаровує любов’ю і дарує їй життя вічне. Той досвід віднайденого джерела і отримання надії серед безнадійного світу покоління вірян отримали в молитвах перед чудотворною іконою Богородиці тут, у Чернівцях», – наголосив Глава Церкви.

Блаженніший Святослав розповів, що, благословляючи корону для ікони, Святіший Отець начебто вказує на увесь світ, що саме в ній є джерело благодаті. Чин коронації – це визнання, проголошення незліченних чудес, які діялися через особливу присутність Святого Духа, що випливає з цієї ікони.

Наприкінці Літургії Отець і Глава УГКЦ у молитовному чині посвятив Чернівецьку єпархію під покров Богородиці, прославленої в чудотворній іконі «Надія безнадійних», просячи Матір Божу про особливе покровительство та заступництво.

В кінці Блаженніший Святослав привітав та подякував владиці Йосафату за архиєрейське служіння на Буковині: «Владико, це ви відкрили те джерело. Ви зрозуміли, що потребуєте джерела для того, щоб побудувати єпархію, згуртувати Божий народ. І з перших днів служіння тут, у Чернівцях, ви перед цією іконою почали неустанно молитися. І тому вона вам почала відкриватися».

У свою чергу Владика Йосафат подякував Господу за 200-літню історію катедри, Матері Божій за особливий провід на шляху до Її сьогоднішнього прославлення: «Богородиця найперше дала Блаженнішому мрію про коронацію, мені ту думку запровадження щомісячних нічних чувань, реставрації. Потім відкрила двері Ватикану – Святіший Отець особисто поблагословив корони. Але найголовніше, що Богородиця у дивовижний спосіб кличе молільників до себе. Вона все це так упорядкувала, що дивуєшся, бо по-людськи так усе неможливо скласти. Тому, якщо Мати Божа тут так сильно діє, черпаймо з цього джерела, молімося і знову слухаймо, що вона нам промовляє».

Фото: Олександр Савранський