У Чернівцях відбувся Зʼїзд мирян Чернівецької єпархії

23 квітня 2024, 12:09

У суботу, 20 квітня 2024 р. у Катехитичному центрі св. ап. Петра при Катедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці м. Чернівці відбувся з’їзд мирян Чернівецької єпархії. Центральна тема з’їзду базувалась на посланні Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні щодо війни та справедливого миру в контексті нових ідеологій «Рятуйте пригнобленого з руки гнобителя» (Єр.22.3).

У Чернівцях відбувся Зʼїзд мирян Чернівецької єпархії

На початку зустрічі о. Олег Савчук, голова відділу пасторального розвитку, від імені преосвященного владики Йосафата Мощича привітав учасників – мирян з парафій єпархії. Отець Олег підкреслив, що Церква цінує мирян, які складають її тотальну більшість.

У першій доповіді о. Петро Кравчук,  синкел в справах духовенства, військовий капелан, роздумував над витягом з вищевказаного послання: «…компромісу неможливо досягти, якщо одна зі сторін заперечує саме існування другої. Росія не залишає Україні іншого вибору, окрім військового самозахисту. Ця війна є національно-визвольною боротьбою української громадянської нації за право на власне існування і майбутнє, за незалежність, свободу і гідність наших громадян». Отець Петро навів дані про допомогу українській армії, підкреслив плідність співпраці з мирянами "тут і зараз" на парафіях і наголосив на важливості інституту сім'ї для подальшого існування української нації.

Опісля о. Юрій Сахарчук, адміністратор парафії Покрову Пресвятої Богородиці смт. Глибока мав доповідь-свідчення на тему «Важливість милосердя в житті парафіяльної спільноти». На основі біблійних уривків разом з досвідом соціального служіння на парафії отець Юрій поділився міркуваннями про місце милосердя у житті християнина, зокрема у сьогоднішніх реаліях війни.

На практичній частині зустрічі, що стосувалася резильєнтності мирянина під час війни, Маріяна Зубатюк, психолог, та Ярина Лазарук, голова Інституту родини "Надія безнадійних" Чернівецької єпархії провели для учасників тренінг із стресостійкості.

Після обіду розпочався тренінг на тему: «Резильєнтність мирянина під час війни». Під час тренінгу психологиня Маріяна Зубатюк пояснила термін " резильєнтність" та провела роботу в групах на теми "Що викликає в мене стрес", "Що допомагає мені справлятися зі стресом?" "Як я себе люблю?", "Що я можу контролювати під час стресу?".


На завершення з’їзду було обрано делегатів на всецерковний з’їзд мирян УГКЦ та учасники провели спільну молитву біля Чудотворної ікони "Надія Безнадійних" за мир в Україні, за всіх хто захищає рідну землю.



Дивіться також