«Юніори» з Христом і для Христа

21 лютого 2023, 11:28

У Чернівцях при Катедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці активно діє юнацьке об’єднання «Юніор» під покровом Блаженного Карла Акутіса.

«Юніори» з Христом і для Христа

«Ми ще дуже «маленькі», але вправненькі, — каже з усмішкою отець Олег Савчук, духівник спільноти. — Наше об’єднання було засноване недавно, з благословення Владики Йосафата Мощича. Я новий священник у єпархії, мене висвятили лише 21 вересня 2022 року. Під час однієї з розмов з Владикою Йосафатом йшлося про те, що в єпархії ведеться активна катехизація дітей, є молодіжні й дорослі спільноти та організації. А підлітки віком від 14 до 18 років якось залишаються ніби поза увагою. Проте такого бути не може, бо наша Церква піклується і приділяє увагу всім».

Пізніше отець Олег дізнався, що в єпархії кілька років тому вже була спроба організувати юнацьку спільноту. І треба було її просто відновити. Для молодого священника організація спільноти стала викликом, хоча він сам, здається, недавно був підлітком. Та він добре розумів, що працювати з юнаками та юнками буде непросто.

«Я багато молився і читав психологічну літературу про підлітків, – продовжує отець Савчук. — На першу зустріч, що відбулася в листопаді 2022 року, прийшло п’ять осіб, які, думаю, не були знайомі між собою, з різних шкіл, з різних сімей, з різними світоглядами».

Усі познайомилися. Священник зрозумів, що сучасні підлітки імпульсивні, емоційні, дуже хочуть стати дорослішими і неймовірно прагнуть живого спілкування та гуртування у спільноту. Адже попередні роки карантину, війна, тривожність зробили свій вплив. Далі підлітків стало проходити все більше і більше. Зараз в «Юніорі» є 23 особи віком від 14 до 18 років. Більшість — юнаки.

На запитання, якою є мета нового християнського об’єднання, отець Олег відповідає: «Просто бути Спільнотою!». Адже зараз живе спілкування поза електронними ґаджетами, обмін думками, підтримка, відчуття, що ти не один, отримання духовної і навіть побутової поради — дуже потрібні для підлітків та молоді. А коли ще юнаки та юнки об’єднані довкола Церкви, довкола Христа та Його Пресвятої Матері, то що може бути кращим!

Покровителем спільноти вибрали Блаженного Карла Акутіса (1991-2006), італійського підлітка, який помер від лейкемії. Карло був близький до сучасних підлітків, адже жив таким життям, як вони, був активним користувачем інтернету, мав свої радощі й проблеми. Попри випробування хворобою, він не забував про Христа. З 12-річного віку він щотижня сповідався та щоденно приймав Святе Причастя. Не маючи спеціальної освіти, створював сайти та програми про Євхаристійні чуда та католицьких святих. Карло закінчив Міланську середню школу імені папи Лева XIII.

За два місяці до смерті підліток дізнався, що хворий на лейкемію. Його хвороба мала гострий перебіг і розвивалася дуже швидко. Карло Акутіс помер 12 жовтня 2006 року. Перед смертю він сказав, що жертвує всі свої страждання за Папу та за Церкву. Похований в Ассізі. Процес беатифікації Карла Акутіса розпочався в Міланській архідієцезії в 2013 році. А 10 жовтня 2020 року відбулися беатифікаційні урочистості. За словами отця Олега, він мав намір побувати на цих урочистостях, але не зміг, бо перебував на карантині. Проте він з великою пошаною ставиться до Блаженного Карла.

Першою спільною акцією «Юніорів» стала постановка різдвяного вертепу. Всі учасники об’єднання дуже серйозно, ретельно взялися за справу.

«Я отримав від них дуже багато позитиву, зрозумів, що ці юнаки та юнки активні й відповідальні, отож вертеп вийшов чудовий. Учасники спільноти вчать мене бути ще більше простим та відкритим, — мовить отець Олег. — І я дякую Владиці, що є духівником «Юніорів».


Допомагає отцеві Олегу семінарист, брат Ігор Зубінський, який дещо молодший і ще краще розуміє підлітків. Збираються учасники об’єднання щонеділі, о 16.00, у катехитичному центрі святого Апостола Петра.

Днями відбулася подорож до Івано-Франківська.

«Спільні мандрівки ще більше об’єднують, — веде далі отець Савчук. — Ми дуже вдячні Владиці Йосафату, який благословив та допоміг фінансово організувати подорож».

«Юніори» побували в духовній семінарії імені священномученика Йосафата, познайомилися з отцем-ректором Тарасом Путьком, помолилися Божественну Літургію у каплиці семінарії; відвідали Архікатедральний і Митрополичий собор Воскресіння Христового. А згодом гуляли біля міського озера та вулицями міста. Після поїздки отець Олег більше познайомився з батьками учасників об’єднання. І вже зараз планують великопосні реколекції та поїздку до Львова.

Насамкінець розмови отець Олег Савчук розповів про свою дорогу до священства. Він народився та виріс на Прикарпаття у селищі Перегінське, мріяв стати вчителем. Але після смерті батька, у 2006-ому році на запрошення Сестер Служебниць почав відвідувати церкву, а згодом – «прислуговувати» священнику (нині це участь у вівтарній дружині). Мама майбутнього душпастиря зраділа. Далі Олег Савчук думав, що хотів би стати священником, але мав сумніви, чи зможе вступити в семінарію, чи зможе там навчатися. Усе змінила зустріч із ієромонахом-василіянином, який під час одних реколекцій мав духовну розмову з юнаком та запитав, чи той ніколи не думав про священство. Це коротеньке запитання перевернуло все. І хлопець вступив в Івано-Франківську Духовну семінарію.

Там познайомився з Владикою Йосафатом, прислуговував йому, коли той був єпископом-помічником Івано-Франківської єпархії. Згодом поїхав у Чернівці. Далі було навчання в Італії. Тоді ще брат Олег вивчав у Папському східному інституті канонічне право. У Римі висвячений на диякона, в Чернівцях — на священника. Окрім духовного проводу спільноти «Юніори», отець Олег служить у місті Сторожинець, а також є судовим вікарієм у Чернівецькій єпархії. На дозвіллі захоплюється читанням та вазонами і вірить у великий розвиток юнацького об’єднання «Юніори».

Джерело: Нова Зоря


Дивіться також