Благодійний фонд «Карітас Чернівецької Єпархії» публічно відзвітував про два роки своєї діяльності

11 травня 2023, 13:14

Публічний звіт з презентацією, численними фото і відеоматеріалами за участі служителів, волонтерів, бенефіціарів організації, партнерів, представників влади 10 травня провели в офісі «Карітасу», який за минулий рік став центром надання допомоги для десятків тисяч людей – переважно вимушених переселенців, які через війну втратили свої домівки, місця роботи, звичний спосіб життя, хтось – здоров’я чи рідних.

Благодійний фонд «Карітас Чернівецької Єпархії» публічно відзвітував про два роки своєї діяльності

Традиційно розпочавши подію молитвою, директор «Карітас Чернівці» о. Любомир Іваночко, наголосив, що це, швидше, не стільки «звіт», скільки звернення – до всього суспільства: що сьогодні кожне українське серце, кожна українська душа мають служити ближньому. Власним прикладом ми закликаємо не залишатися байдужими, в жодному разі не доволяти собі «звикати до війни» і завжди пам’ятати, кому ми завдячуємо можливості своєї діяльності в практично мирних умовах. «Як нам тут усього вистачає – так і на фронті зараз не має чогось не вистачати. І ніхто не має бути залишеним сам-на-сам зі своїми проблемами», - сказав о. Любомир.

У ці місяці «Карітас» став тим місцем, де практично, реально і дієво звершувалася Божа заповідь «Люби Бога і люби ближнього як самого себе». Це була справді любов, яка діяла.

Та «Карітас Чернівецької Єпархії» почав діяти ще від 2020 року, і уже в 2021-му ледь більше десятка його служителів охоплювали кілька напрямків: дитяче служіння; роботу з дітьми та молоддю, що мають інвалідність; екологічне спрямування; допомогу продуктами нужденним чернівчанам (проєкт «Помноження хлібів»); допомогу потребуючим під час епідемії COVID-19; допомогу потерпілим від повені 2020 року; допомогу людям поважного віку; а також відкрили соціальну пральню. Загальна сума допомоги в цих проєктах становила понад 1 млн 727,5 тис. грн.

Через повномасштабне вторгнення росії у 2022 році, «Карітас Чернівці» вимушено згорнув практично всі розпочаті раніше проєкти і зосередився на допомозі тим, хто вимушено покинув свої домівки і шукав прихистку в Чернівецькій області. Спочатку евакуйованих із зон бойових дій зустрічали на вокзалі і давали їм можливість оговтатися: годували гарячим обідом, пропонували місця для поселення, потребуючим надавали теплі речі. Згодом почали видавати продуктові набори на довший період. Потім зрозуміли, що батькам, які стоять у черзі за продуктами і не мають де залишити дітей, можна запропонувати заняття з дітками.


А далі закрутилося: продуктові набори, засоби гігієни, поселення, фінансові гранти на оренду житла, дрова на зиму для родин, які оселилися в місцях з пічним опаленням, робота з дітьми як у Чернівцях, так і на парафіях (у Садгорі, Новодністровську, Вашківцях, Глибокій), 5 змін дитячих духовно-відпочинкових таборів, консультації юристів і психологів, відправка цілих фур з допомогою у регіони поблизу лінії зіткнення, допомога оплатою медичного рецепту, а також створення міцної команди волонтерів і інтегрування нових мешканців у громади.

За цей рік ми відчули неймовірну підтримку і міжнародної спільноти (Карітасів Румунії, Грузії, Італії, Дюссельдорфа), і місцевих мешканців. Окрім речей першої необхідності (їжі, гігієни, одягу, постільної білизни) не забували і про приємності: діти і цілі родини отримували різдвяні та новорічні подарунки від наших партнерів із Дюссельдорфа, жінки – косметичні набори від румунських друзів.


Загалом у 2022 році до «Карітас Чернівці» надійшло і було видано гуманітарної допомоги на понад 48 млн грн, ще на таку ж суму надійшло допомоги в товарному вираженні.

Зараз у «Карітасі» працюють 72 людини, 21 з них – вимушені переселенці. Для них усіх це більше, ніж робота – це справді служіння, у якому почуваєшся щасливим, віддаючи – свій час, свої сили, вміння, таланти – на благо ближніх і на Славу Божу.

За матеріалами Карітас Чернівці


Дивіться також