Другий день Зустрічі східних католицьких єпископів Європи присвячений темі християнської сім’ї

20 вересня 2023, 11:45

У місті Неа Макрі, поблизу Афін (Греція) другий день продовжується зустріч східних католицьких єпископів Європи.

Другий день Зустрічі східних католицьких єпископів Європи присвячений темі християнської сім’ї

Другий день конференції присвячений темі «Сім’я в сучасному світі. Виклики та надії для Східних Католицьких Церков». Саме так звучала тема доповіді, яку виголосив владика Мілан Лах, єпископ-помічник Братиславської єпархії Словацької Греко-Католицької Церкви.

На початку своєї доповіді владика Мілан Лах зазначив, що сучасна сім’я перебуває у великій скруті, і це великий виклик для Східних Католицьких Церков. За словами владики, здоровою сім’єю є функціональна сім’я, тобто спільнота, у якій кожен член стає зрілою особистістю. «Зріла людина — це індивід, який має чітке відчуття власної ідентичності і, як наслідок, здатний до близькості. Ідентичність означає, що я знаю, хто я є. Зріла людина — це та, яка може чітко відрізнити себе від інших людей і має чітко встановлені та окреслені кордони. Ця здатність знати, хто я є, і розпізнавати межі між собою та іншими, називається ідентичністю. Наша ідентичність — це те, що лежить всередині нас, що відрізняється від інших, але що варто визнати. Це те особливе, що Бог вклав у мене як людину і що Він хоче, щоб я розвивав у своєму житті», — мовив доповідач.

Тож саме сім’я, за словами владики, є найважливішим місцем становлення зрілої особистості, «тому що в ній діти повинні дізнатися, що їх люблять, що вони теж покликані любити, і що вони повинні знати свою власну ідентичність, що вони є Божими дітьми».

Друга характеристика зрілої особи — це здатність до близькості. «Тільки людина, яка має сильну ідентичність, зможе творити стосунки з людьми, тобто зв’язуватися з ними, ходити в глибину їхнього єства, навіть в межах випадкових, але глибоких стосунків, і, навпаки, дозволяти іншим людям робити те саме з нею», — підкреслив архиєрей.

«Східні Католицькі Церкви також усвідомлюють виклики, які стоять сьогодні перед душпастирством сімей. Йде боротьба за сім’ю: якщо виживе сім’я, виживе суспільство; якщо не виживе сім’я, не виживе і суспільство», — мовив владика Мілан Лах, продовжуючи свою доповідь. Тож надалі доповідач запропонував кілька пропозицій, які є будівельними блоками для розвитку душпастирства сімей в єпархіях та обміну досвідом між собою.

Серед запропонованих промовцем пропозицій є: спільноти для молодих сімей, сімейні обряди, спільний час та східна духовність. «Духовність, життя з Богом, має бути важливим напрямком сімейного душпастирства на наших парафіях. Йдеться про повноцінну участь у церковній Літургії протягом усього літургійного року з раннього віку, спільну родинну молитву перед іконою, формування віри в сім’ї (щонеділі після обіду вся родина повинна збиратися для слухання катехизації), сакраментальне життя окремих членів сім’ї, приклади святих, про яких говорять у сім’ї, зокрема в нашій Церкві, і яких намагаються наслідувати в родині. Там, де немає духовності, немає нічого», — сказав єпископ.


Наприкінці доповіді владика Мілан Лах звернув увагу на місію Східних Католицьких Церков щодо сімейного душпастирства. «Перед нашими Церквами стоять великі виклики: міграція наших вірних на заробітки, війни, слухання, молитва, розпізнавання, здійснення […]. У Східних Церквах модель для натхнення любові в наших сім’ях можна знайти у Пресвятій Трійці, яка є любов’ю Божественних Осіб одна до одної. Як каже святий Василій: Трійця є єдиним Богом, саме тому, що вона є Любов’ю, це Бог у трьох Особах, які утворюють найглибшу єдність, яка існує, божественну єдність. Просімо у Пресвятої Трійці, Отця, Сина і Святого Духа, благодаті для кожного члена сім’ї, щоб вони могли втілювати свою любов один до одного», — завершив свою доповідь єпископ.

Після виголошеної доповіді про сім’ю єпископи розпочали працю у восьми групах, обговорюючи найважливіші проблеми та перспективи, які стоять сьогодні перед родинами.

Після закінчення праці в групах голови кожної з груп представили власні напрацювання всім учасникам конференції.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також