Душпастирський план Чернівецької єпархії УГКЦ 2023-2024

6 червня 2023, 16:31

Душпастирський план Чернівецької єпархії УГКЦ 2023-2024

Вих. ЧЄ 2023/76

ДЕКРЕТ

На славу Святої, Єдиносущної, Животворящої і Нероздільної Тройці,

Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь.

Божою милістю

Йосафат,

єпископ Чернівецький

Всесвітлішим та всечеснішим отцям,

дорогим вірним Чернівецької єпархії УГКЦ.

Беручи до уваги Душпастирський план УГКЦ на період до 2030 року «Надія, до якої нас кличе Господь», піклуючись про духовний розвиток єпархії,

ПРОГОЛОШУЮ

Душпастирський план Чернівецької єпархії УГКЦ 2023-2024.

Рівно ж з цим, доручаю Голові відділу пасторального розвитку разом з координатором стратегії Душпастирського плану УГКЦ на період до 2030 року «Надія, до якої нас кличе Господь» або з синкелом у справах духовенства, до 01 жовтня 2023 року здійснити виїзди по всіх парафіях, щоб провести засідання пасторальної, фінансової ради із залученням активних вірних парафії для опрацювання та складання Душпастирського плану кожної парафії на основі вищезатвердженого Душпастирського плану єпархії.

Душпастирський план парафії парох (адміністратор) зобов'язаний передати єпископу до 10 жовтня.

Даний декрет набуває чинності з 06 червня 2023 року Божого.

Благословення Господнє на Вас!

† Йосафат,

єпископ Чернівецький

о. Михайло Паньків

канцлер курії


Дано у Чернівцях

при Катедральному Соборі Успіння Пресвятої Богородиці

06 червня 2023 р.Б., у день прп. Никити стовпника, переяславського чудотворця


ДУШПАСТИРСЬКИЙ ПЛАН ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ УГКЦ 2023-2024

ПАРАФІЯЛЬНИЙ РІВЕНЬ

1. Будування відкритої спільноти

Формувати в парафіянах відчуття важливості та відповідальності в їхній місії ― свідчити Христа в особистому, сімейному і суспільно-політичному житті та брати активну участь у житті Церкви (див. кан. 401 ККСЦ).

1.1. Доручити парохам залучати парафіян до прийняття рішень через активну діяльність членів Парафіяльної пасторальної ради в регулярних засіданнях ради (див. Парафіяльний правильник Чернівецької єпархії, артт. 70-72) та Парафіяльної економічної ради (див. Парафіяльний правильник Чернівецької єпархії, артт. 73-75).

1.2. Доручити парохам організувати при парафії (особисто або через катехита) катехизацію для осіб різного віку.

1.3. Доручити парохам плекати красу літургійних богослужінь; там де немає, запросити вірних до служіння: дяка, співців, паламара та свічконосців.

1.4. Доручити парохам організовувати парафіяльні прощі до Чернівецької ікони «Надія безнадійних», а також кожної третьої суботи місяця на чування.

1.5. Доручити парохам організувати парафіян для створення та належного наповнення парафіяльної сторінки.

1.6. Доручити парохам актуалізувати інформацію про богослужіння та інші події на парафіяльній дошці оголошень та в інтернет-просторі.

2. Зростати у вірі

Формувати глибоке розуміння христової віри та ідентичність та приналежність до Української греко-католицької церкви.

2.1. Доручити парохам організувати при парафії (особисто або через катехита) катехизацію для дорослих.

2.2. Доручити парохам за участю активних парафіян створювати та супроводжувати парафіяльні молодіжні спільноти.

2.3. Доручити парохам готувати (особисто або через сотрудників) батьків та хресних батьків, які готуються до Хрещення та Миропомазання дитини.

2.4. Доручити парохам належно готувати наречених до Таїнства подружжя, особисто або скерувати до Єпархіального інституту душпастирства подружжя та сім’ї «Надія безнадійних».

2.5. Доручити парохам подбати, щоб при парафії можна було придбати Святе Письмо та Катехизм УГКЦ.

2.6. Доручити парохам рекомендувати мирянам брати участь в Єпархіальній школі Біблії, кожного другого та четвертого четверга місяця, в Катехитичному центрі Св. Ап. Петра при Катедральному соборі.

2.7. Доручити парохам у співпраці з духівником спільнот «Матері в молитві» засновувати та активізувати парафіяльні мирянські спільноти.

3. Зцілювати рани та лікувати травми

Ісус Христос прийшов, щоб спасти цілісно людину – душу і тіло, тому завданням парафіяльної спільноти є подбати про цілісне здоров’я людини створюючи в парафії середовище для зцілення ран.

3.1. Доручити парохам у співпраці з директором Інституту медичного капеланства організувати парафіяльні центри резільєнтності, які допоможуть у захисті ментального здоров’я парафіян та всіх потребуючих.

3.2. Доручити парохам та сотрудникам відвідувати хворих, залучаючи також мирян, зокрема молодь.

3.3. Доручити парохам проводити Таїнство Єлеопомазання хоча б раз на рік для хворих в парафії.

4. Душпастирський супровід родини

Поставити в центр уваги душпастирювання подружжя та сім’ї, які покликані бути знаком надії для всього людства.

4.1. Доручити парохам та сотрудникам залучати сім’ї до літургійного та молитовного життя парафії, особливо до Божественної Літургії.

4.2. Доручити парохам та сотрудникам знайти можливі форми супроводу молодих сімей, залучаючи практикуючі сім’ї до даного завдання.

4.3. Доручити парохам запрошувати Єпархіальний інститут душпастирства подружжя та сім’ї «Надія безнадійних» для допомоги в супроводі сімей.

4.4. Доручити парохам та сотрудникам організувати зустрічі з батьками дітей, які готуються до Урочистого Причастя.

5. Вихід парафії за межі храму

Парафіяльна спільнота повинна виходити поза себе, щоб служити та відкриватися щоразу більше до ближніх, скеровувати свою увагу до конкретних людей, які живуть «на периферіях» сучасного світу, сповнені страхом, смутком і безнадією. Так Церква в сучасному світі зможе принести знак надії і стане доказом автентичності.

5.1. Доручити парохам у співпраці з головою Відділу соціального служіння організувати різні форми парафіяльного соціального служіння.

5.2. Доручити парохам у співпраці з директором Карітасу Чернівецької єпархії активізувати парафіяльний Карітас.

ЄПАРХІАЛЬНИЙ РІВЕНЬ

1. Будування відкритої спільноти

Формувати в мирянах відчуття важливості та відповідальності в їхній місії ― свідчити Христа в особистому, сімейному і суспільно-політичному житті та брати активну участь у житті Церкви (див. кан. 401 ККСЦ).

1.1. Залучати мирян до праці в Курії єпископа, за винятком тих завдань, які вимагають свячення або які виконувати виразно забороняє мирянам партикулярне право, див. кан. 408 § 2 ККСЦ; кан. 65 КПП УГКЦ.

1.2. Доручити Катехитичній комісії сприяти у навчанні парафіяльних катехитів.

1.3. Доручити Голові Пасторального відділу у співпраці з парохами запросити та залучити парафіяльних дяків та співців до Єпархіальної школи дяківського співу.

1.4. Доручити протопресвітерам організовувати між парафіями дружні візити на храмові празники, нічні чування до Чудотворної ікони в Катедральному соборі (хор, логістична підтримка).

1.5. Доручити Департаменту комунікації на єпархіальних медіа ресурсах висвітлювати життя парафіяльних спільнот.

1.6. Доручити Департаменту комунікації актуалізувати інформацію про богослужіння всіх парафій на єпархіальному сайті та на катедральній дошці оголошень помістити інформацію про всі парафії Чернівецького протопресвітеріату, подаючи також розпорядок богослужінь.

2. Зростати у вірі

Формувати глибоке розуміння христової віри та ідентичність та приналежність до Єпархіальної спільноти.

2.1.Доручити Катехитичній комісії один раз в рік організовувати єпархіальний з’їзд катехитів.

2.2. Доручити Референтурі у справах молоді організовувати єпархіальний форум молоді та координувати організацію регулярних зустрічей із молоддю на всіх парафіях у співпраці з парохами.

2.3. Доручити відповідальному за Єпархіальну школу дяківського співу один раз на рік організовувати єпархіальний з’їзд дяків та співців.

2.4. Доручити Комісії освіти і виховання організовувати один раз в рік єпархіальний з’їзд освітян.

2.5. Доручити парохам Чернівецького протопресвітеріату направляти в Єпархіальний інститут душпастирства подружжя та сім’ї «Надія безнадійних» тих, хто має намір вступити в Таїнство подружжя.

2.6. Доручити Катехитичній комісії у співпраці з парохами подбати про забезпечення парафій євангелізаційними, біблійними та катехитичними програмами.

2.7. Доручити парохам рекомендувати Єпархіальну школу Біблії для вірних, особливо Чернівецького протопресвітеріату;

2.8. Доручити Голові пасторального відділу у співпраці з парохами організувати проведення літніх таборів при парафіях.

3. Зцілювати рани та лікувати травми

Ісус Христос прийшов, щоб спасти цілісно людину – душу і тіло, тому завданням локальної церкви (єпархії) є подбати про цілісне здоров’я людини, створюючи в єпархії середовище для зцілення ран.

3.1. Доручити Синкелу в справах духовенства провести тренінг з ментального здоров’я для священників та священичих родин.

3.2. Доручити директору єпархіального інституту душпастирства подружжя та сім’ї «Надія безнадійних» провести тренінг з ментального здоров’я для мирян.

3.3. Доручити Директору Інституту медичного капеланства організувати Єпархіальний з’їзд працівників медичної сфери.

3.4. Доручити Директору Інституту медичного капеланства у співпраці з військовими капеланами опрацювати план супроводу військових.

4. Душпастирський супровід родини

Поставити в центр уваги душпастирювання подружжя та сім’ї, які покликані бути знаком надії для всього людства.

4.1. Доручити Голові Пасторального відділу у співпраці з парохами підтримувати у розвитку Єпархіального інституту душпастирства подружжя та сім’ї «Надія безнадійних».

4.2. Доручити директору єпархіального інституту «Надія безнадійних» у співпраці з головою Відділу пасторального розвитку провести з’їзд родин Чернівецької єпархії.

4.3. Доручити Єпархіальному інституту душпастирства подружжя та сім’ї «Надія безнадійних» допомагати парафіям опікуватися в особливий спосіб сім’ями військових.

5. Вихід єпархіальної спільноти в світ з особливою увагою до убогих та потребуючих

Церковна спільнота повинна виходити поза себе, щоб служити та відкриватися щоразу більше до ближніх, скеровувати свою увагу до конкретних людей, які живуть «на периферіях» сучасного світу, сповнені страхом, смутком і безнадією. Так Церква в сучасному світі зможе принести знак надії і стане доказом автентичності.

5.1. Доручити Відділу соціального служіння у співпраці з парохами розвивати соціальне служіння при кожній парафії.

5.2. Доручити директору Карітасу Чернівецької єпархії у співпраці з парохами створювати та активізувати парафіяльні Карітаси.