«Мати Божа, у Твої руки сьогодні вкладаємо нашу надію», — Глава УГКЦ перед іконою «Надія безнадійних»

15 грудня 2023, 18:06

Скільки поколінь українців молилися перед цією іконою?! На цих землях ми ніколи не мали могутніх покровителів світу цього. Але мали надію! Богородиця дарувала нам, позбавленим надії з людської перспективи, надію із перспективи Божої. Пречиста Діва Марія була благовісницею, першою, яка повірила в цю надію, прийнявши її у своє лоно, і до сьогодні Вона передає її кожному, хто вірує.

«Мати Божа, у Твої руки сьогодні вкладаємо нашу надію», — Глава УГКЦ перед іконою «Надія безнадійних»

Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час молебню перед іконою Пресвятої Богородиці «Надія безнадійних» у Чернівцях, який звершив разом з єпископами Постійного Синоду в катедральному соборі Успення Пресвятої Богородиці у четвер, 14 грудня.

Наша надія — не щось, а Хтось

«Переживаємо особливий момент. Стоячи перед святинею нашої Церкви та нашого народу, яка зберігається тут, у серці давнього собору в Чернівцях, вдивляємося в християнську надію», — ствердив Патріарх.

«Молячись перед іконою Пречистої Діви Марії „Надія безнадійних“, — наголосив Глава УГКЦ, — ми особливо відчуваємо, що наша надія — це не щось, а Хтось».

Пресвята Богородиця, за словами Предстоятеля, тримає на руках нашу надію — свого Сина, якого Вона, як людська мати, зродила від Небесного Отця силою та діянням Святого Духа, і на якого надіється весь людський рід від початку створення й аж до завершення людської історії. «Божа Мати тримає на руках Сина Божого, який у своєму Різдві став людиною, став сповненням усіх сподівань людини, надією, що виявляється для нас так чітко і ясно в цьому чудотворному образі», — наголосив Глава Церкви.

Стійкість України — у християнській надії

Отець і Глава УГКЦ переконаний, що нам дуже важливо тепер, у цей особливо тяжкий і трагічний момент історії, мати надію. Він розповів, що, починаючи з 2014 року й донині, багато хто в усьому світі дивується, звідки в українців береться стійкість, на що вони надіються.

«Ми маємо надію, бо ми християни. Як важливо нам побачити і відчути серед темряви цього світу, серед жахіть війни нашу надію!» — акцентував проповідник.

Світ нас підтримує як ніколи в історії

За словами Блаженнішого Святослава, присутність наших владик є останньою надією для нашої Церкви та нашого народу.

«Коли нам навіюють думку, що хтось від нас відвертається, що від нас усі втомилися — єпископи Української Греко-Католицької Церкви зі Сполучених Штатів Америки, Німеччини, Скандинавії та Польщі свідчать протилежне: світ нас підтримує як ніколи в історії нашої держави», — наголосив Блаженніший Святослав.

Передріздвяний піст — шлях християнської надії

Блаженніший Святослав переконаний, що ми не маємо права згубити з очей того, Хто є нашою надією.

«Крокуємо до Різдва в надії на те, що до України завітає радість, яка прийде не від людей, а від Бога. Син Божий вкотре хоче народитися в тілі та крові України, щоб бути силою, незламністю, світлом, здійсненням наших сподівань і щоб нам сказати, що наш Бог — з нами!» — запевнив Отець і Глава УГКЦ.

Біля стіп Пресвятої Богородиці Предстоятель запевнив в особливій молитві українське військо. «Це вони нам кажуть: молитва рятує! А християнська радість запевняє нас у здійсненні нашої християнської надії», — сказав він.

«Мати Божа, надіє безнадійних, рятуй нас! Коли ми бачимо, що перебуваємо на межі людських сил і не маємо більше до кого звернутися, приходимо до Тебе. У Твої руки вкладаємо нашу надію. Мати Божа, надіє безнадійних, пригортай і зігрівай нас, даруй нам того, кого Ти тримаєш на своїй руках, на кого надіється вся земля, увесь людський рід. Пресвята Богородице, надіє безнадійних, спаси нас!» — звернувся до Богородиці Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ
фото пресслужби Чернівецької єпархії УГКЦ

Дивіться також