«Нехай ніколи нам не забракне відповідальності відгукнутися на заклик Христа» - владика Петро Голіней у Садгорі

30 вересня 2024, 18:53

29 вересня, Преосвященний владика Петро Голіней, єпископ-помічник Коломийської єпархії УГКЦ, на запрошення пароха храму Покрови Пресвятої Діви Марії, що в м. Чернівці (Садгора), очолив Архиєрейську Божественну Літургію.

«Нехай ніколи нам не забракне відповідальності відгукнутися на заклик Христа» - владика Петро Голіней у Садгорі

Для владики Петра Голінея греко-католицька громада Садгори має особисте історичне значення, адже тут майбутній Архиєрей, в 90-их роках, допомагав о. Михаїлу Косилу ремонтувати приміщення храму, формувати першу парафіяльну спільноту, а згодом – виконував служіння дяка й диякона.

На Божественній Літургії Архиєрею співслужили: о. м. Володимир Боровий, парох храму, о. Назарій Шпак, сотрудник, о. Віктор Чуляк та диякон Нестор Нагорняк.

Після євангельських читань владика виголосив проповідь, в якій пояснив значення прочитаного уривку про весільний бенкет.

Весільним бенкетом для нас є ніщо інше як Божественна Літургія, яка в кожному храмі служиться щонайменше в неділю та в святкові дні. Кожен християнин є запрошеним на цю святочну гостину і на ній відбувається те, що справив Ісус Христос зі своїми учнями на Тайні Вечері.

«Коли ми на Службі Божій чуємо виголос: “Зі страхом Божим і вірою приступіть”, – то в цих словах лунає заклик Господній споживати його Тіло і Кров, як найдосконалішу поживу, яка забезпечує життя вічне.

Коли приступаємо до Святого Причастя, то маємо бути чистими від важкого гріха: провини перед ближніми, або перед Творцем. Коли ми очищуємося в Сповіді, то одразу одержуємо те, що отримали при Хрещенні – білосніжну одежу, яку дає нам Господь.

Тож нехай ніколи нам не забракне відповідальності відгукнутися на заклик Христа прийти на Божественну Літургію, а коли приходите, то пильнуйте свої серця, щоб їх очистити через участь у Сповіді та Євхаристії», – наголосив у проповіді владика Петро.

Після Богослужіння Архиєрей поділився приємними враженнями від зустрічі з парафіяльною спільнотою, з якою повязані його молоді роки. Згадав єпископ про те, в якому страшному стані громаді передали церкву влітку 1991 року; як відбувалися перші ремонтні роботи в храмі; як робив перші кроки, організовуючи літургійний спів на Богослужіннях; як проходило його дияконське служіння при Садгірському храмі з 1992 по 1995 роки.

На завершення додав: «Перебування сьогодні тут є для мене справжнім чудом. А хто не може повірити в чудо – має приїхати в Садгору, дізнатися в якому стані була громада, її храм і порівняти з сьогоденням», – наголосив владика.

У відповідь парафіяни, зі сльозами на очах, дякували Архиєрею, а також подарували єпископові книгу та світлини з історії допомоги в душпастирстві диякона Петра о. Михаїлу Косилу.

До слів привітання також долучився парох о. Володимир Боровий, після чого усі вийшли на подвірʼя храму де відбулося освячення новопоставленого хреста в пам’ятку 33-ої річниці відновлення та 190-ої річниці від дня заснування храму Покрови Пресвятої Діви Марії.

На завершення Преосвященний владика Петро Голіней окропив парафіян свяченою водою, а потім уділив вірянам благословення та роздав усім ікони Коломийської Пресвятої Богородиці «Це Мати Твоя».

Пресслужба Коломийської єпархії УГКЦ