Рішення VI Синоду Єпископів Івано-Франківської Митрополії УГКЦ

18 лютого 2024, 11:41

Упродовж 12-13 лютого в Івано-Франківську відбувався VI Синод Єпископів Івано-Франківської Митрополії УГКЦ. Головною темою цього Синоду було «Душпастирське планування до 2025 р. в єпархіях Митрополії згідно з душпастирським планом УГКЦ “Надія до якої нас кличе Господь”».

Рішення VI Синоду Єпископів Івано-Франківської Митрополії УГКЦ

До участі в Митрополичому Синоді, який очолив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин, були запрошені всі єпископи Івано-Франківської Митрополії УГКЦ, а саме: Єпарх Коломийський Владика Василій Івасюк, Єпарх Чернівецький Владика Йосафат Мощич, Єпископ-помічник Івано-Франківської Архієпархії Владика Микола Семенишин та Єпископ-помічник Коломийської Єпархії Владика Петро Голіней.

Публікуємо рішенняцього Синоду, які були проголошені відповідним Декретом:

1. Взяти до уваги звіт про стан виконання рішень Митрополичого Синоду від 29 жовтня 2021 року Божого на основі запитника, опрацьованого секретаріатом Синоду.
2. Затвердити за основу Душпастирське планування до 2025 р. в Івано-Франківській Митрополії згідно душпастирського плану УГКЦ «Надія, до якої нас кличе Господь» та втілити його в життя архієпархії і єпархій Митрополії (документ у додатку).
3. Відповідно до рішення VI Синоду Єпископів Івано-Франківської Митрополії від 29 жовтня 2021 р., продовжувати видавати щорічні вісники єпархій, в яких розміщувати душпастирський план єпархій відповідно до «Душпастирського планування до 2025 р. в Івано-Франківській Митрополії згідно душпастирського плану УГКЦ «Надія, до якої нас кличе Господь».
4. Доручити єпархіальним комісіям у справах душпастирства охорони здоров’я та відповідальним за цю ділянку особам допомагати втілювати в життя архієпархії та єпархій Івано-Франківської Митрополії програму «Зцілення ран війни».
5. Доручити директорам Інститутів і відповідальним за постійну формацію духовенства в архієпархії та єпархіях Митрополії, підготовку священнослужителів, у програму якої включити матеріали для покращення душпастирського супроводу внутрішньо переміщених осіб та закликати їх до тіснішої співпраці на рівні Митрополії.
6. Закликати душпастирів Митрополії продовжити заснування в парафіях біблійних гуртків задля ширення Божого Слова та розвитку євангелізації.
7. Взявши до уваги звіт секретаріату Митрополичого Синоду про стан опрацювання типового Статуту Душпастирської Ради Єпархії, доручити секретаріату продовжити працю над ним і представити на розгляд Отців Митрополичого Синоду.
8. Для скріплення молитовної єдності Митрополії встановити щорічну прощу в третю суботу листопада до Коломийської єпархії на честь ікони Пресвятої Богородиці «Це Мати Твоя» за участю духовенства та вірних Митрополії.
9. Встановити 13 грудня Митрополичу прощу до Архікатедрального і Митрополичого Собору Воскресіння Христового на честь блаженних священномучеників Станіславівських Григорія Хомишина, Симеона Лукача та Івана Слезюка, а також з нагоди проголошення Івано-Франківської Митрополії за участю духовенства і вірних Митрополії.
10. Просити єпархіальних єпископів Митрополії продовжувати збірки на ЗСУ відповідно до їх вказівок та розпоряджень.
11. Надати згоду на призначення до секретаріату Синоду Єпископів Івано-Франківської Митрополії терміном на три роки наступних осіб:
а) о. д-р Андрій Танасійчук – Секретар Синоду;
б) о. Михайло Макар – референт та протоколіст;
в) о. д-р Віталій Токар – експерт з канонічних питань.
12. Головною темою наступного Синоду Єпископів Івано-Франківської Митрополії визначити: Практичні кроки втілення в Івано-Франківській Митрополії головної теми Синоду Єпископів УГКЦ 2024 р. «Бути благовісниками надії: євангелізація в контексті війни». Відповідальний за тему Митрополичого Синоду Владика Йосафат Мощич.
13. Наступний Синод Єпископів Івано-Франківської Митрополії Української Греко-Католицької Церкви провести 26 вересня 2024 року Божого в м. Чернівці. Проповідник на Божественній Літургії Владика Петро Голіней.

Митрополит ВОЛОДИМИР ВІЙТИШИН
Голова Синоду Єпископів Івано-Франківської Митрополії
о. Михайло Макар

віцеканцлер

Джерело: Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

Дивіться також