Великоднє послання Митрополита Володимира

14 квітня 2023, 12:46

Преосвященним Владикам, всечесним та всесвітлішим отцям, преподобним монахам та монахиням, возлюбленим братам і сестрам у Христі Івано-Франківської Митрополії УГКЦ!

Великоднє послання Митрополита Володимира

Христос воскрес! Воістину воскрес!

«А коли Христос не воскрес, то марна проповідь

наша, то марна й віра ваша.» (І Кор. 15, 14)

Дорогі в Христі!

Коли жінки мироносиці з поспіхом поспішили від гробниці, вони були налякані та стривожені, адже бігли сповістити апостолів про те, що бачили та почули. Однак Ісус, з’явившись, заспокоїв їх кажучи: «Не бійтесь! Ідіть і сповістіть моїх братів, щоб ішли назад у Галилею: там мене побачать» (Мт. 28,10). У Галилеї Ісус розпочав свою проповідь і з Галилеї поширилася по всьому світу звістка про Христове Воскресіння. Ця радісна подія змінює наше існування, спрямовує нас до повноти вічного життя з Богом.

Звістка про Христове Воскресіння та надія, яку дав нам Ісус, є найкращим дарунком, яким повинні поділитися з нашим ближнім. Її ми звіщаємо не тільки словами, а насамперед своїми вчинками, свідченням свого життя. Христове Воскресіння свідчить і сьогодні та дарує надію усім, хто її втрачає і хто перебуває в смутку, сумнівах чи зневірі в часі невтомної боротьби нашого народу за свою свободу, своє існування. Коли навколо стільки скривджених, убогих, вдів, сиріт, ми повинні бути свідками Божої присутності навіть серед темряви та жахіть війни.

Пасха Христова надає новий зміст життю людини – перемінює людину у нове створіння. Христос, як новий Адам, вийшов із гробу як із лона землі, даруючи усьому новий початок. Тому в майбутньому нас чекає не смерть, не загибель, а – життя вічне. Смерть для християнина вже не має останнього слова. Ось чому Церква Христова закликає нас у ці дні до радості: «Світися, світися, новий Єрусалиме, слава бо Господня на Тобі засяяла. Радій нині і веселися, Сіоне, а Ти, чиста Богородице, втішайся воскресінням Сина Твого» (Ірмос Пасхальної Утрені).

Своїм Воскресінням Христос дає нам силу та впевненість для боротьби та перемоги над злом, гріхом та смертю. Господь надихає до самовідданого служіння кожному ближньому, своїй родині, своєму народові та Батьківщині.

Дорогі брати і сестри, постійно звертаймо свій погляд на Христа Воскреслого, Який своїм таїнственним воскресінням вказує нам, що Бог приготував для кожного з нас нове життя разом із Ним у Його славі, любові та радості.

Занесімо наші молитви та огорнімо виявом особливої любові, вдячності, підтримки наших захисників та захисниць, які щохвилини засвідчують своїм життям та служінням жертовну любов до нас, ревність до пошанування людського життя та гідності. Поділімось пасхальною радістю з батьками, матерями, дружинами, чоловіками та дітьми, які втратили найдорожчих людей на цій страшній війні, бо тільки віра у воскресіння може зцілити біль втрати. Огорнімо своїми молитвами та присутністю поранених. Пам’ятаймо у щирій молитві про повернення полонених та тих, які зникли безвісті. Піднесімо наші серця у молитві за медиків, рятувальників, енергетиків, працівників правоохоронних органів та українську владу. Виявляймо нашу вдячність та підтримку волонтерам, військовим капеланам, усім, хто дбає про побут вимушено переселених осіб.

Ділюся цією радістю з владиками нашої Івано-Франківської Митрополії, священнослужителями, богопосвяченими особами, семінаристами, катехитами, учителями, молоддю та всіма вірними.

У це свято над святами бажаю усім вам відчути істинну радість єдності з Христом Воскреслим, який дарує життя у повноті тим, які Його шукають, а, знайшовши, наповнюються небесним миром. Просімо Пречисту Діву Марію, співстраждаючого свідка смерті і воскресіння свого Сина, щоб Вона запалила у наших серцях пасхальну радість, яка є відблиском Її радості, бо саме Пресвята Богородиця є автентичним свідком воплочення, смерті та воскресіння нашого Господа Ісуса Христа.

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

† Володимир Війтишин,
Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ

Дано у престольному граді Івано-Франківську

при архікатедральному і митрополичому Соборі Воскресіння Христового 30 березня 2023 року Божого

в день преп. Олексія, чоловіка Божого.


Дивіться також