Владика Йосафат Мощич очолив Вечірню в рамках Патріаршої прощі в Крилосі

6 серпня 2023, 14:25

У суботу, 5 серпня, на галицькій землі розпочалася XI Всеукраїнська Патріарша проща до Крилоської Чудотворної ікони Матері Божої, на яку прибувають прочани із різних куточків України. Паломники добиралися до Відпустового місця автотранспортом, пішки, а також велосипедами.

Владика Йосафат Мощич очолив Вечірню в рамках Патріаршої прощі в Крилосі

Пригадаємо, що цьогоріч Патріарша проща відбувається з нагоди 1125-річчя від заснування древнього міста Галича – місця княжої слави, твердині українського духу та київського благочестя на Дністрових пагорбах.

Незадовго після прибуття паломників до Крилоса, розпочалася насичена молитовна програма, якій передувала реєстрація учасників.

Вже вкотре молитви у часі паломництва підносяться за якнайшвидшу перемогу України у війні із російським загарбником.

Велику Вечірню з Литією очолив Владика Йосафат Мощич, Єпарх Чернівецький.

У часі богослужіння відбувся урочистий обхід довкола храму Успіння Пресвятої Богородиці з Крилоською Чудотворною іконою Матері Божої та свічками. Своїм співом богослужіння прикрасили семінаристи – учасники хору «Благовіст» Івано-Франківської духовної семінарії.

Згодом ікону розмістили для публічного почитання, тому прочани мали змогу у молитві припасти до стіп Пресвятої Богородиці.

Під час всієї духовної програми першого дня всі охочі паломники мали змогу приступити до Таїнства Покаяння.

Після Вечірні Владика Йосафат виголосив для прочан науку, у якій роздумував про Божу Матір, до стіп якої сьогодні припадаємо.

«Марія вказує на нашого Спасителя – Ісуса Христа. Вона каже нам: “Дивіться на Нього, слідуйте за Ним”. Ісус Христос прийшов для того, щоб спасти рід людський. Господь поділився життям з Адамом і Євою, і віддав себе в жертовній любові до кінця. Якою є наша відповідь сьогодні? Наша відповідь, як паломників, – припадання до Матері Божої у Чудотворній Крилоській іконі, адже Марія супроводжує кожного учня Ісуса Христа, Вона постійно є поруч», – зазначив Архієрей.

Відтак для вірних прочитали молитви на оздоровлення, опісля чого у храмі розпочався молебень до Богородиці. Під час цього моління всіх паломників помазували освяченим єлеєм.

Далі духівник Івано-Франківської духовної семінарії о. Юрій Павлюк звернувся до прочан із наукою, роздумуючи про Пресвяту Богородицю.

Вечірня програма прощі продовжилась співаною вервицею, а насамкінець відбулося урочисте занесення Крилоської Чудотворної ікони Божої Матері до святині.

Нагадаємо, що Всеукраїнська Патріарша проща у Крилосі триватиме до неділі, 6 серпня, а кульмінацією її стане Архієрейська Божественна Літургія в Крилосі, яку очолить Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ


Дивіться також