«Дякуємо за вашу відвагу сказати Богові “так”», – Блаженніший Святослав привітав нового єпископа Коломиї

20 серпня 2023, 20:49

Сьогодні, 20 серпня, у Катедральному соборі Преображення Христового м. Коломиї відбулася Архиєрейська хіротонія єпископа-помічника Коломийської єпархії Петра Голінея з титулярним осідком Абрита. Головним святителем став Блаженніший Святослав у співслужінні єпископів УГКЦ. Радість торжества також розділили єпископи Римо-Католицької Церкви – Віталій Скомаровський з Луцької дієцезії, Леон Дубравський, Кам’янець-Подільської дієцезії та Леон Малий, єпископ-помічник Львівської архидієцезії.

«Дякуємо за вашу відвагу сказати Богові “так”», – Блаженніший Святослав привітав нового єпископа Коломиї

На початку владика Петро тричі публічно склав визнання своєї віри, а відтак підписане передав його Блаженнішому Святославу.


По завершенні Літургії Отець і Глава УГКЦ привітав правлячого архиєрея Коломийської єпархії Василя Івасюка з поверненням до служіння після тривалого лікування. Він зазначив, що знає, як вірні Коломийської єпархії молилися за свого владику і дуже чекали. «Радію, що цей час настав. Сьогодні, владико, ми дивимося на вас і бачимо, що є сила, здатна перемогти все: неміч і хворобу. Цією силою є любов Бога до людини і людини до Бога. Ми знаємо, як ви любите Бога, свою Церкву, єпархію, і як ви хотіли все побороти, аби сьогодні бути разом із нами. Господь Бог вас почув і дозволив вам покласти могутню правицю на голову свого помічника. Бажаємо вам Божого благословення, кріпкого здоровʼя, мудрості і великої любові до єпископа-помічника на многії і благії літа».

Блаженніший також зазначив, що дивується, як вірні Коломийської єпархії давали собі раду в час відсутності свого єпископа. За його словами, нелегкий тягар всієї адміністративної роботи тоді впав на плечі протосинкела о. Романа Кіцелюка, якому подякував за довголітню працю.

«Прошу дорогих отців Коломийської єпархії прийняти свого нового єпископа. Ви всі його добре знаєте, бо він вийшов серед вас, з-перед вас узятий і сьогодні до вас повертається як помічник правлячого архиєрея», – наголосив Блаженніший Святослав.

Наостанок Отець і Глава УГКЦ пригадав свою першу зустріч з владикою Петром Голінеєм у маленькій хатині ректора підпільної духовної семінарії о. Михайла Косила. Тоді отець поділився з присутніми своїми спогадами про дияконські свячення теперішнього владики, які він прийняв у 19 років.

«Ми не знали, коли наша Церква вийде з підпілля, як і того, що саме мені Господь доручить поставити вас на дорогу єпископського служіння. Тішимося, що Бог провадив вас у ті непрості роки життя й служіння. Дякуємо за відвагу сказати Йому “так”, після чого 12 липня, в день верховних апостолів Петра і Павла, коли Україна востаннє святкує це свято за юліанським календарем, у день своїх іменин і золотого 50-ти річного ювілею, увесь світ довідався про затвердження і благословення Папою Франциском рішення Синоду єпископів нашої Церкви про обрання отця Петра новим єпископом. Це дивні Божі діла і знаки. Радіємо і щиро вітаємо вас сьогодні, дорогий владико».

До нововисвяченого єпископа також звернувся правлячий архиєрей Коломийської єпархії владика Василь Івасюк. Він зазначив, що цього дня розпочалась нова сторінка в історії єпархії та міста Коломиї. Владика подякував Блаженнішому Святославу за уділені архиєрейські свячення, а священникам та всім присутнім за участь й молитовну підтримку.


«Преосвященний владико Петре, любіть священників і вірних своєї єпархії. — продовжив владика Василь Івасюк.— Кожен із нас має різні характери й вподобання, бо ми сформовані різними життєвими обставинами, які іноді можуть впливати взаємовідносини. Але мусимо памʼятати слова апостола Павла в посланні до Коринтян: “Браття, благаю вас ім’ям Господа нашого Ісуса Христа, щоб ви всі те саме говорили; щоб не було розколів між вами, але щоб ви були з’єднані в однім дусі і в одній думці” Владико Петре, пам’ятайте про своїх попередників владик Павла Василика, Володимира Війтишина та Миколу Сімкайла, бо вони перетерпіли і зробили багато. Вам треба продовжувати будувати єпархію, починаючи від гори Тавор, на яку сьогодні вийшли».

Нагадаємо, 12 липня 2023 року у Ватикані оголошено про те, що Святіший Отець Франциск поблагословив рішення Синоду Єпископів УГКЦ про обрання о. Петра Голінея єпископом-помічником Коломийської єпархії УГКЦ. Йому надано титулярний осідок Абрита.

Джерело: Коломийська єпархія УГКЦ

Дивіться також